SÅHÄR TAR DU HAND OM DINA SKOR

 

  Skötselrod

• Använd dina nya skor varsamt i början. Gå med dem ett par timmar så de hinner börja forma sig efter dina fötter och låt dem sedan vila.

• Undvik att använda dina skor två dagar i rad. Efter en dags användning behöver de vila och torka oavsett om du gått i regnigt väder eller ej.  En normal människa svettas dagligen 4 cl per dag och fot. Helst ska skorna få stå i två dagar innan nästa användning.

• När du låter dina skor vila så kan det vara bra att ha ett par skoblock i trä att sätta i. Skoblocken hjälper till att hålla skons form och suga upp fukt utan att skon spricker i gångvecken. Helst av allt ska skoblocken vara av cederträ som har antibakteriella egenskaper och tar död på de bakterier som bildas av din fotsvett. Samtidigt så utsöndrar cederträet en behaglig doft. Tänk dock på att inte ha ett för stort skoblock då det kan förstöra din sko istället.

• Om din sko av någon anledning har råkat bli blöt så sätt genast i skoblock så kan de hjälpa till att torka dem utan att de ska förlora sin form.

• Använd dig av ett skohorn när du tar på dig skon. Då du annars lätt kan förstöra skons bakkappa när du med hjälp av dina fingrar försöker trycka ner foten.

• Genom att lossa skosnörena ordentligt så att foten får gott om plats när du sätter på dig skon kan du ge den ett mycket längre  liv än om du istället skulle trycka ner foten i skon varje gång.

• Om dina skor skulle bli smutsiga eller blöta kan det vara bra att försöka torka av dem efter användning. Då detta i det långa loppet annars kan skada lädret.

• Rengör, smörj in och impregnera dina skor regelbundet så kommer det att hålla längre och behålla samma lyster som när de var nya. Tänkt på att ett par nya skor bara har en grundimpregnering och därför bör impregneras innan din första användning.

 

MATERIALVÅRD

 

SKINN
Börja med att rengöra skon genom att först borsta av damm och smuts med en rengöringsborste. Vid behov, rengör sedan med ett läderrengöringspreparat för att ta bort de mer envisa fläckarna och gammal skoputs.

Impregnera sedan skon med en skokräm av din skos rätta nyans. Stryk på ett tunt lager och låt den torka ett par minuter. Putsa sedan upp skon med antingen en borste eller trasa. Om du vill ha extra glans kan du efteråt putsa skon med ett par nylonstrumpor. Glöm inte bort att impregnera klack, sula och framförallt sulkanten.

Låt skorna sedan torka i rumstemperatur med skoblock i. Ställ dem aldrig vid ett element eller i torkskåp för att torka.

MOCKA/NUBUCK
Innan du börjar med impregneringen bör du först borsta av skon med en mockaborste för att rugga upp ytan och bli av med smuts. Om du har fått någon fläck på skon kan du försöka ta bort den med ett ”mockagum”. För en djupare rengöring kan du använda dig av ett mockaschampo.

Impregnera därefter skon med mockaspray för att återställa den och skydda mot väder och vind. Nubuck går också att putsa med ett fett som har en hög grad av bivax som gör att skinnet blir smidigt. Undvik andra sorters fett då de ofta skapar en glansig yta vilket du inte vill ha på dina nubuckskor.

Låt därefter torka i rumstemperatur med skoblock i.

Om du är osäker på om skon behöver impregneras eller ej så kan du prova att stänka lite vatten på den. Om vattnet sugs upp av skon kan det vara bra att behandla den med lite impregneringsspray.

TEXTIL
Rengör skon med schampo under rinnande ljummet vatten och skrubba bort smutsen med en borste. Om smutsen är intorkad kan man alltid försöka att borsta bort det mesta innan man blötlägger den.

Impregnera sedan med en impregneringsspray för textilskor.

Torka därefter i rumstemperatur med tidningspapper i skon.

SYNTET
Rengör skon med en mjuk, fuktad trasa och rengöringsmedel. Borsta av intorkad smuts i förväg innan du blöter ner skon.

Impregnera sedan med en spray avsedd för konstläder eller putssvamp som innehåller silikon.

Låt torka i rumstemperatur.

OBS! All syntet som inte är läderimitationer ska inte impregneras då de kemikalier som finns i impregneringen kan förstöra syntetmaterialet. Rengör dessa endast med en fuktad trasa.

ÖVRIG VÅRD

KLACKA OM

Om du har slitit ner din sula kan det vara bra att ta med dem till din skomakare och be att lägga på en ny sula. Om du har skor med en lädersula kan det också vara bra att ta med dem till skomakaren och lägga på en slitsula i gummi om du planerar att bära dem i ett blötare väder.

SALTFLÄCKAR
Saltfläckar kan du ta bort med vatten och som du droppat i lite citron i. Arbeta in detta med en trasa eller svamp i skon och låt det torka. Putsa därefter upp skon. Om du inte bryr dig om att ta bort saltfläckarna kommer de tids nog torka ut din sko och den börjar spricka.

1439404424-7192